Vidljivost žena na digitalnim platformama

Credits: autonomija.info

Izvor: autonomija.info

Beograd, 08.03.2023.

U ponedeljak, 06. marta u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) održana je medijska prezentacija projekta Digitalna većina.

Prema rečima Marije Perković, jedne od urednica tekstova o ženama na Vikipediji, ovaj projekat je nastao kao želja i potreba za usavršavanjem digitalne pismenosti kojom će se povećati vidljivost žena na najvećoj digitalnoj platformi na internetu – Vikipediji.

Kroz platformu Digitalna većina promoviše se otvorenost, uključivanje i visoki etički standardi kao osnovni temelji svake uspešne zajednice.

O značaju open-source platformi i svih dostupnih alata za prevazilaženje manjinskog i marginalizovanog položaja, koordinatorka projekta Marija Ratković je rekla da jedino ovakvi projekti pomažu da digitalizacija postane približno jednaka u rodnom smislu. Dodala je i da je svet Vikipedije svet bez žena i da se to može videti i kroz uredništvo, odnosno odlučivanje da neke teme ostanu dostupne, a da neke budu modifikovane ili otklonjene.

Na konferenciji su govorile i koordinatorka ovog projekta Ana Pejović i autorke članaka Tanja Marković i Elena Premate.

Organizatori su bili Forum ZFD i Biopolis, uz podršku organizacija European Fund for the Balkans, Wikimedia Srbija, Rekonstrukcija ženski fond, Inicijativa mladih za ljudska prava i drugih.

Izvor: autonomija.info/NDNV
Foto: autonomija.info