Vodič za nastavnike o kvalitetu vazduha

Objavljeno: 17. marta 2023. godine

Lokalni odgovor Valjevo polazi od ideje o pokretanju aktivnosti edukacije onih koji su najviše pogođeni uticajem zagađenog vazduha, učenica i učenika valjevskih osnovnih škola. Veruju da su promene u zajednici moguće i da će one početi u glavama i srcima najmlađih stanovnika njihovog grada. Akcija koju sprovode, kao i priručnik, ima za cilj da moć stavi u ruke dece, da ih ohrabri i osnaži, budući da mladi ljudi itekako razumeju svoje okruženje i promene u njemu. Veruju da će najmlađi, uz pomoć svih nas, naoružani znanjem, imati uspeha u budućnosti u kojoj ih očekuje veći kvalitet života nego što je sada.

Znanje o zagađenju vazduha u zatvorenim prostorijama je na niskom nivou, iako najveći deo svojih dnevnih aktivnosti provodimo u zatvorenom: u školi, trgovini, bioskopu ili kod kuće. Kvalitet vazduha koji udišemo boraveći u učionicama, radnim prostorijama ili domovima pod uticajem je ne samo spoljašnje sredine, već i aktivnosti koje u zatvorenom prostoru obavljamo, kao i materijala koji su korišćeni prilikom gradnje ili opremanja.

Priručnik je osmišljen tako da pruži najbitnije informacije o kvalitetu vazduha u zatvorenom i otvorenom prostoru za nastavnike, kako bi mogli samostalno, na svoj način, da ih prezentiraju đacima. Na raspolaganje takođe stavljaju prezentacije održane tokom ovog projekta. Prezentacije, kao i ovaj priručnik se mogu preuzeti OVDE. Nadaju se da će priručnik i svi materijali nastali tokom projekta „Na početku beše informacija” naći svoje mesto u redovnim obrazovnim aktivnostima u našim školama. Veruju da će ga u svojim aktivnostima rado koristiti stručnjaci Zavoda za javno zdravlje.

Izvor: Lokalni odgovor