Yucom: Sprečite govor mržnje u Skupštini

Obraćanjem Vojislava Šešelja govornica Narodne skupštine Srbije grubo je zloupotrebljena da bi se širio govor mržnje i vređala lica koja se zalažu za poštovanje vladavine prava i međunarodnih obaveza koje je Srbija na sebe preuzela, navodi se u otvorenom pismu koje je Komitet pravnika za ljudsk prava (Yucom) uputio Narodnoj Skupštini Republike Srbije povodom obraćanja narodnog poslanika Vojislava Šešelja.

Na četrnaestom vanrednom zasedanju Narodne skupštine Republike Srbije, poslanik Šešelj u svom izlaganju, tražio je izmene Krivičnog zakonika Republike Srbije, pritom grubo vređajući i omalovažavajući novinarku dnevnog lista Danas, Snežanu Čongradin, aktivistkinje Stašu Zajović i pokojnu Biljanu Kovačević Vučo, kao i organizacije civilnog društva Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom.

Yucom, u pismu adresiranom predsednici Skupštine Maji Gojković i predsedavajućem 14. sednicom Narodne skupštine, Vladimiru Marinkoviću, ističe da narodni poslanik, Vojislav Šešelj, koji bi trebalo da bude jedan od nosilaca ugleda Narodne skupštine, svojim izlaganjem diskreditovao je i vređao novinarku i braniteljke ljudskih prava i širio govor mržnje, kao oblik diskriminacije izričito zabranjen Ustavom Republike Srbije i Zakonom o zabrani diskriminacije.

U pismu se navodi da ukoliko ovakva vrsta govora ne bude adekvatno sankcionisana u budućnosti, Narodna skupština će javnosti pokazati da stoji iza reči Vojislava Šešelja i odobrava govor mržnje za skupštinskom govornicom.