Zaustavite nasilje na izborima

Objavljeno: 23. maja 2024. godine

Akademija ženskog liderstva (AŽL) poziva sve političke aktere: političke stranke, koalicije, grupe građana kao i sve institucije da javno osude i učine sve što je do njih da spreče nasilje prema političarkama i ostalim ženama angažovanim u izbornoj kampanji. Već na samom početku ovogodišnje kampanje zabeleženi su slučajevi nasilja prema ženama.

Trenutna atmosfera puna napetosti, mađunacionalnih tenzija, podela u društvu, 9 ubijenih žena od početka ove godine nam govori o velikim rizicima kojima su izložene pre svega kandidatkinje i aktivistkinje, zatim žene u izbornoj administraciji ali i žene koje glasaju.

Informacija objavljena u medijima o napadu na profesorku Univerziteta umetnosti Milicu Kralj ali i drugi medijski napisi o slučajevima nasilja u dosadašnjoj kampanji zabrinjava. Oni pokazuju da nam je potrebna javna osuda svakog vida nasilja, budnost i pravovremena reakcija svih nadležnih institucija i pre svega uzdržavanje medija od širenja stereotipnog predstavljanja žena u politici.

Akademija ženskog liderstva pruža podršku profesorki Milici Kralj i svim napadnutim ženama u dosadašnjem toku kampanje.

Situacija na da društvenim mrežama na kojima su primećeni mnogobrojni omalovažavajući, mizogini i seksitički komentari upućeni kandidatkinjama sa izbornih lista kako opozicije tako i pozicije je veoma zabrinjavajuća. Pozivamo Odeljenje za visoko tehnološki kriminal da u situacijama pretnji i verbalnog nasilja pravovremeo reaguje.

Podsećaju da je nasilje instrument za zadržavanje postojećih odnosa moći u društvu. Nasiljem se žene obeshrabruju da uzmu aktivnije učešće u politici i izbornoj kampanji. A nema demokratskog i pravednog društva ako se iz javnog života i odlučivanje isključi jedna njegova polovina.

Skreću pažnju javnosti na neravnopravnu trku koju žene trče u izborima jer, za razliku od muških kolega, one moraju da se nose sa mnogo izraženijim nasiljem, pretnjama i uznemiravanjem samo zato što su žene.

Veruju da delovanjem u javnosti možemo da utičemo da se nasilje prema ženama u izborima smanji i osvesti važnosti borbe protiv ovih, po celo društvo opasnih pojava.

Pozivaju sve učesnice i učesnike izbora, novinare/ke, aktiviste/kinje NVO, kao i građane i građanke da prijave pretnje i sve druge oblike nasilja prema kandidatkinjama i drugim ženama koje učestvuju u izbornom procesu. To je moguće činiti na tri načina: popunjavanjem prijave na websajtu www.liderke.org, slanjem maila na adresu prijavinasilje@liderke.org ili slanjem Viber poruke na broj  +381 61 309 3880.Novi Kalkulatori resurs centra

Saznaj više