Zelena salata iz vodene bašte

Zamislite da uvek u kući imate svežu, neprskanu zelenu salatu, koju ste sami ubrali u svojoj bašti, a uz to ni nemate baštu?

Upravo na ovoj, za mnoge SF priči, zapravo Hidroponskioj bašti, radi Udruženje za podršku osobama ometenim u razvoju „Naša kuća“ koje se bavi socijalnim preduzetništvom. Ova organizacija jos od 2007 godine, kroz seriju sada već višegodišnjih projekata obezbeđuje uslove za kvalitetan i sadržajan život osoba sa teškoćama u razvoju.

„Hidroponija je tehnologija budućnosti, jer će obezbediti dovoljno hrane bez obzira na klimatske promene. Ona ne koristi hemijske preparate, što znači da ne zagađuje okolinu a štedi vodu i energiju. Biljke uvek rastu u idealnim uslovima tako da su izuzetnog i ujednačenog kvaliteta i dostupne su tokom čitave godine“, objašnjava Anica Spasov iz Udruženje „Naša kuća.

Hidroponija je stari metod uzgajanja biljaka bez zemlje. Pojednostavljeno, biljke rastu tako što im se korenje prostire u vodi iz koje direktno uzimaju nutrijente. Sve što vam treba da bi biljke rasle i rađale su voda, nutrijenti i svetlo. Urbana zajednica tako ima ima uvek dostupno zdravo i kvalitetno povrće koje se gaji hidroponskom tehnologijom, odnosno u vodi, uz LED osvetljenje i u zatvorenom prostoru.

“Naša kuća”  se do sada bavila, kako kažu, ukusnim i zabavnim projektima: kartonskom ambalažom i proizvodnjom slatke linije čoko šljiva i čoko malina. Tu su uposlili  sedmoro korisnika, a kao pomoćni radnici u kuhinji, u kojoj se spremaju ketering i obroci, rade još dvoje.

„ Već neko vreme razmišljamo o Hidroponskoj bašti, novoj ideji koja će uposliti još više osoba sa poteškoćama u razvoju. Mi imamo prostor, treba da ga zastaklimo, nabavili smo i deo opreme, samo treba da obezbedimo još sredstava da Hidroponska bašta profunkcioniše”, dodaje Spasov.

Postoji nekoliko načina da se pomogne “Našoj kući”. Keteringom preko « Kuhinje na točkovima » ova organizacija obezbeđuje 20% svog profita. Mogu se takodje uplatiti sredstva preko crowdfunding platforme https://www.donacije.rs/projekat/nasa-kuca-2019/, ali i podeliti ova poruku nanalozima na Linkedinu, Facebooku, Instagramu, Twitteru i drugim društvenim mrežama.

 “Zauzvrat mi ćemo vam se javno zahvaliti, ugostiti u našem prostoru, obučiti kako da i vi sami pokrenete  svoju hidroponsku baštu. Značilo bi nam ukoliko bi nam javili  zainteresovani da li možemo računati na njihovu podršku. Za uspešnu kampanju kažu da je najbitnije imati prvih 30% podrške na samom startu, i nadamo se da ćemo uspešno ostvariti cilj”, objašnjava Anica Spasov-

Ona naglašava da je krajnji cilj Udruženje za podršku osobama ometenim u razvoju „Naša kuća“ stvaranje Fondacije koja će osigurati izvesnu socijalnu sigurnost onim pojedincima koji ostanu bez roditeljskog staranja.