ZUM panel deca – deci

Prvi ZUM panel na temu studijske posete deca-deci, realizovan je 5. novembra, u organizaciji kraljevačkih osnovnih škola. Bio je to poseban izazov i lepo iskustvo. Svih šest osnovnih škola učestvovalo je u pripremi i realizaciji panela, sa posebnim naglaskom na angažovanje Učeničkih parlamenata. Mogla su se videti i čuti deca iz osnovnih škola ,,Svetozar Marković“, ,,Čibukovački partizani“, ,,Braća Vilotijević“, ,,Dimitrije Tucović“, ,,Jovo Kursula“ i ,,Živan Maričić“. Prikazane su aktivnosti na ostvarivanju osnovnih komponenti projekta: deca ,,uče“ Prava deteta i deca ,,žive“ Prava deteta.

Kroz niz prikazanih sadržaja, bilo je moguće videti i razumeti liniju razvoja projekta u školama, od početnog stanja do određenih ishoda koji su škole učinili mestima prijatnijim za život i rad, sa aspekta poštovanja Prava deteta. Od iskustva u sticanju znanja na obukama za Učenički parlament i na OPD časovoma, do realizacije participativnih akcija i aktivnosti na prevenciji diskriminacije u školi, deca su govorila nadahnuto i sa entuzijazmom.

Na panelu je bilo preko 100 učesnika, iz svih 30 škola iz Srbije koje učestvuju u projektu Obrazovanje za prava deteta. Sastanak je vodio lokalni koordinator iz Kraljeva, Dejan Aleksić, uz odličnu tehničku podršku koordinatorke iz OŠ ,,Svetozar Marković“ – Nevenu Martić.

Najzanimljivije delove panela možete pogledati OVDE.

Panel ,,Deca- deci“ je jedna od aktivnosti na projektu ,,Obrazovanje za prava deteta“ koji realizuje Užički centar za prava deteta u saradnji sa partnerskim organizacijama i školama uz podršku Pestaloci dečje fondacije.Finansijski alati Resurs centra

Saznaj više