Igrice zagrevanja ili ajsbrejkeri (ICEBREAKERS)

Dragi nastavnici i nastavnice,

Prelazak (ili povratak) na digitalnu nastavu zahteva prilagođavanje i uvođenje novih alata i trikova za održavanje pažnje učenika i njihovo veće uključivanje. Postoje brojne onlajn alatke koje mogu pomoći da čas bude interaktivniji i zabavniji, a na taj način možemo postići efikasniji proces učenja. Često se dešava da na početku časa učenici se teško fokusiraju na gradivo, umorni su od prethodnih časova ili su jednostavno pospani, te je neophodno nešto što će ih pokrenuti. Upravo iz tog razloga vam predlažemo da pogledate videe u nastavku teksta, koji opisuju nekoliko sjajnih igrica zagrejavanja za onlajn časove na Zoom-u ili bilo kojoj drugoj platformi.

  • U ovom videu možete da vidite neke od igrica koje se veoma jednostavno implementiraju u bilo koji čas i njihovo trajanje je od 5 do 10 minuta. Video je na engleskom jeziku, ali možete da podesite titlove na srpskom, potrebno je da kliknete ikonicu “settings” na videu, na “subtitles/CC”, onda na “auto-translate” gde možete odabrati srpski jezik. Ovde možete pogledati video za starije, a ovde za mlađe uzraste.
  • Verovatno ste više puta čuli za Kahoot kviz, te bismo vas ovom prilikom podsetili koliko je to jedna jednostavna i funkcionalna alatka, koja može značajno da unapredi čas ili može da posluži za evaluaciju pređenog gradiva. Nije komplikovana za korišćenje, ovo je video sa detaljnim uputstvima kako da kreirate svoj kviz (po gore navedenom uputstvu možete da nađete srpske titlove).Tekstovi se prave na sajtu https://kahoot.com/, a učenici koji rade test koriste drugi sajt http://kahoot.it/. Pravljenje pitanja je jednostavno, a rešavanja testova – još jednostavnije. Sama pitanja mogu da se prikazuju na ekranu uz pomoć opcije “Podeli ekran”, a učenici mogu da odgovaraju na svojim uređajima – telefonima ili računarima. Ovde možete da vidite uputstvo za implementaciju Kahoot-a u onlajn predavanju. 
  • A ukoliko u skorijem periodu okolnosti dozvole da se ponovo vratimo u učionice, evo malog podsetnika za neke dobre ideje fizičkih igrica zagrejavanja koje će se sigurno dopasti učenicima, pogotovo onim mlađima.

P.S. Onlajn nastava može da bude jednako naporna i zahtevna kako za profesore, tako i za učenike. Svi smo primorani da se prilagodimo, ali isto tako uvek može da se pronađe opcija za poboljšanje ovog formata učenja za obe strane. Slobodno pitajte učenike za povratnu informaciju o času – šta im je bilo najinteresantnije, da li smatraju da je nešto moglo da se uradi drugačije, da li oni znaju za neku alatku koja bi mogla da poboljša način nastave, da li imaju neki savet za vas ili video koji bi preporučili da svi odgledaju – vezan za gradivo ili za način izvođenja nastave. Mladi su upoznati sa digitalnim alatima i drugim korisnim resursima, ali često nemaju prostora da podele to znanje ili da ga primene. Bićete iznenađeni koliko neočekivanih ideja možete da čujete! Finansijski alati Resurs centra

Saznaj više