Kamenica – Moć zajedništva

Beograd, 25. oktobar 2018. godine –

U okolini Niša nalazi se selo Kamenica, koje je poznato po junaštvu još od doba Turaka. Ovo selo krasi divan pejzaž, čist vazduh, i jedan kamp na Kameničkom visu koji služi za odmaranje i opuštanje.

Kamp je izgrađen još šezdesetih godina i služio je za “odmor i rekreaciju socijalističkog  radnog naroda”, dugo godina je bio napušten, a od 2015. godine brigu o njemu je preuzelo udruženje Kamenica. Ovo udruženje radi na obnovi kampa i njegovoj kompletnoj tranformaciji u regionalni omladinski kamp. Već deceniju unazad, udruženje ulaže značajne napore na obnovi lokalne turističke ponude, očistili su sve divlje deponije, pomogli u uvođenju sistema organizovanog odvoza smeća,  potom obnovili i opremili 5 izletišta, od kojih je jedno napravljeno na saniranoj deponiji. Danas ove uređene lokacije privlače prosečno 30000 ljubitelja prirode godišnje. Njihova logika razvoja je kamp i ponuda smeštaja, obuke, rekreacije, u koju lako mogu da uključe i obilazak  preko 20 speleo objekata u neposrednom okruženju.

Tokom prvog susreta sa Dejanom Mitićem, našim domaćinom, shvatila sam da je svoju ljubav pretvorio u posao. On, zajedno sa svojim  kolegama, vodi kamp za mlade na vrhu Kameničkog visa, a pored toga bavi se zapošljavanjem mladih iz kategorija teško zapošljivih.

Sveže voće i povrće je podložno kvarenju i jeftinije je ako se proda kao voćka, međutim, ukoliko se ona preradi i brendira u sok, džem ili marmeladu, dobija na ceni.
 Tako u Prvoj socijalnoj zadruzi u Srbiji dogovaraju poslove sa mladima koji dobiju pogon na korišćenje, kako bi uz podršku razvili sopstvene proizvode od sopstvenog voća ili povrća.

Za mlade preduzetnike koji žele da pretoče svoje voće i povrće u ukusne sokove, džemove i namaze, Dejan i ekipa iz Kamenice organizuju obuke i treninge u kampu. Jasno im je da mladi moraju da steknu praktična znanja i veštine da bi bili uspešni u svom poslovanju.

“Mi promovišemo socijalne vrednosti u ruralnoj ekonomiji, kroz socijalno odgovorni sistem naše zadruge i uz podršku socijalno odgovornih partnera, mladi ostvaruju veću ekonomsku korist od sopstvenog rada u poljoprivredi”
kaže Dejan.

Potencijal ovog preduzeća prepoznali su mnogi donatori, a lepotu Kampa studenti raznih fakulteta. Ne bi trebalo da vas čudi ako vidite na nekoj izložbi fotografija prizore sa Kameničkog visa, jer su ovaj kamp posećivali majstori i majstorice fotografije.

Preporučujemo vam da posetite Kamenički vis i tokom leta uživate u konjičkim, pešačkim ili sportskim turama po predivnoj prirodi i čistom vazduhu. P. S. Ponesite jaknu jer je tamo uvek za nekoliko stepeni hladnije. Ukoliko na putu do posla vidite neki novi lokalni brend kupite od komšije.

Udruženje Kamenica možete kontaktirati na: www.kamenica.org.rs ili mejl: info@kamenica.org.rs

 Novi Kalkulatori resurs centra

Saznaj više