Obuka o korišćenju dokumentarnog filma u nastavi održana preko Zoom platforme za nastavnike/ce iz Vranja, Bujanovca, Lebana i Preševa

Kako najbolje učenicima približiti važne životne teme kao što su migracija, aktivizam, bacanje hrane, bezbednost na internetu, nastavnici iz Vranja, Bujanovca, Preševa i Lebana učili su proteklog vikenda na dvodnevnom treningu pod nazivom  „Upotreba dokumentarnog filma u nastavi“.

Nastavnici/ce su imali mogućnost da prođu obuku za korišćenje metodologije „Jedan svet u školama“. Ova metodologija podrazumeva gledanje dokumentarnih filmova, uz korišćenje različitih metodičkih aktivnosti, koje su namenjene časovima sa učenicima. Kombinujući kritičko mišljenje i aktivizam, uz vizuelnu moć filma, ovaj program se koristi u 14 zemalja širom sveta, a razvio ga je „People in need“ (Čovek u nevolji) 2001. godine.

Obuku je prošlo 16 nastavnika/ca iz ovih mesta na jugu Srbije i svi oni će u narednom periodu držati časove na kojima će učenicima puštati dokumentarne filmove i obrađivati teme važne za živote mladih ljudi. Kako su tokom obuke rekli, filmovi obrađuju situacije sa kojima se mladi zaista svakodnevno sreću. Na primer, jug Srbije je u velikoj meri osetio migrantsku krizu, s obzirom na to da se radi o pograničnim mestima, bacanje hrane je nešto što svaki mlad čovek treba da uoči kao problem i da se trudi da hranu baca što manje ili uopšte. Takođe, retko koja mlada osoba nije upoznala nekog preko interneta ili došla do neke informacije koja je bila neproverena i netačna, tako da je bezbednost na internetu veoma važna tema za mlade ljude.
Cilj čitavog programa je predstavljanje dokumentarnog filma kao jedinstvenog instrumenta u obrazovanju, koji može da otvori teme važne za današnji svet, probudi našu osetljivost i izgradi kvalitetne međuljudske odnose. Zajedničkim gledanjem filmova učestvuje se u prenošenju doživljaja drugih ljudi, što daje mogućnost da se prodube shvatanja, razvije empatija, sposobnost slušanja, volja za pomaganjem i želja za aktivnom promenom pojedinca i okruženja. Tokom realizacije časova nakon obuke, nastvnicima/ama će trenerski tim pružati svu potrebnu podršku.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i NVO Aktiv.Novi Kalkulatori resurs centra

Saznaj više