Obuka za nastavnike/ce iz Vranja, Bujanovca i Lebana – Korišćenje dokumentarnog filma u nastavi

Da li ste čuli za „Jedan svet u školama”? Radi se o inovativnoj metodologiji za obuku nastavnika/ca u kojoj oni uče kako da koriste dokumentarne filmove u nastavi osnovnih i srednjih škola.

Ova metodologija podrazumeva gledanje dokumentarnih filmova, uz korišćenje različitih metodičkih aktivnosti, koje su namenjene časovima sa učenicima. Kombinujući kritičko mišljenje i aktivizam, uz vizuelnu moć filma, ovaj program se koristi u 14 zemalja širom sveta, a razvijen je od strane People in need (Čovek u nevolji) 2001. godine.

Cilj programa je predstavljanje dokumentarnog filma kao jedinstvenog instrumenta u obrazovanju, koji može da otvori teme važne za današnji svet, probudi našu osetljivost i izgradi kvalitetne međuljudske odnose. Zajedničkim gledanjem filmova učestvujemo u prenošenju doživljaja drugih ljudi, što nam daje mogućnost da produbimo naša shvatanja, razvijemo empatiju, sposobnost slušanja, volju za pomaganjem i probudimo želju za aktivnom promenom sebe i sveta koji nas okružuje.

Ukoliko ste zainteresovani da pomenute sposobnosti i veštine razvijate kod svojih đaka, ova obuka je za vas!

Više detalja o programu „Jedan svet u školama” možete pronaći ovde.

Obuka je namenjena:

– nastavnicima/ama koji/e realizuju nastavu građanskog vaspitanja, kao i ostalim nastavnicima koji realizuju izborne i ostale programe i predmete, a žele da aktualizuju i osveže svoju nastavnu praksu,

– nastavnicima/ama koji/e rade sa učenicima i učenicama okupljenim u školskim sekcijama, timovima, klubovima i učeničkom parlamentu.

Uslovi učešća na obuci:

– poziv je otvoren za nastavnike/ce iz Vranja, Lebana i Bujanovca, koji realizuju nastavu građanskog vaspitanja ili ostale vaspitno-obrazovne aktivnosti sa učenicama i učenicima koji pohađaju  8. razred osnovne škole ili bilo koji razred srednje stručne škole ili gimnazije;

– nakon obuke od nastavnika/ca se očekuje da održe časove koristeći pomenutu metodologiju sa minimum jednom od svojih grupa učenika i učenica.

Tokom realizacije časova nakon obuke, nastvnicima/ama će biti pružana podrška od strane trenerskog tima.

Obuka će se održati onlajn, putem Zoom platforme, a o tačnim datumima bićete blagovremeno obavešteni. Obuka je besplatna i svi učesnici/ce će na kraju dobiti sertifikat, kao i honorar nakon održanih časova.Novi Kalkulatori resurs centra

Saznaj više