Prednosti i nedostaci online nastave

Posle nešto više od dva meseca nastave u školama, đaci i nastavnici/ce su se vratili online režimu izvođenja i pohađanja nastave. U sitaciju koja je za sve potpuno nova i neočekivana, nasatvnici, đaci i roditelji pokušavaju da nađu najbolji mogući način da prevaziđu prepreke. Može se sa sigurnošću reći da je najveći deo odogvornosti prebačen na nastavnike i nastavnice, koji su morali da se prilagode značajnim promenama i da osiguraj kvalitet izvođenja nastave i objektivnost prilikom ocenjivanja u online nastavi.

Tradicionalni i online način podučavanja su slični, ali se ipak ne može reći da su isti.

U prilogu je neko pozitivnih i nekativnih stavki online nastave:

 

Fleksibilno učenje:

+ Đaci imaju veću samostalnost u učenju u odnosu na tradicionalni način učenja- veća je mogućnost samostalog odabira literature za obradu gradiva,samostalno dolaženje do odgovora na određena pitanja, samostalno određivanje dinamike učenja.

– Samousmerenost u učenju može biti problem za đake koji nisu navikli na samostalnst u učenju, pa odsustvo nasvnika/ce koji pažljivije nadgleda proces rada i redovniju dinamiku učenja može biti problem za ove đake i prestavljati otežavajuću okolnost i neefikasan način učenja.

 

Uključenost đaka:

+ Online nastava može povećati aktivnost đaka koji su stidljivi i povučeni u tradicionalnom načinu izvođenja nastave, jer u online nastavi nema javnog  i vizuelnog nastupa koji mogu biti stresni za povučene i stidljive đake.

– Online nastava može kod đaka da probudi osećaj izolovanosti, izdvojenosti ili čak opuštenosti u praćenju nastave. Interakcija je smanjena, često je i veoma teško doći na red za pitanje. Svako mora sačekati svoj red, jer ako bi svi pričali u glas, ništa se ne bi čulo.  Ovakav oblik nastave može za posledicu imati samanjenu motivacije za učenje.

 

Upotreba online alata:

+ Nastavnici/ce i đaci imaju mogućnost korišćenje različitih online alata i aplikacija za učenje i obradu nastavnih jedinica, sa kojima nisu imali mogućnost da se upoznaju u dasadašnjem toku nastave. Ovi alati i aplikacije nude različite mogućnosti- pravljenje kvizova i anketa, timski radu u izdvojenim sobama,korišćenje različitih linkova,videa i četova u nastavi, itd.

– Mana je ta što nastavnici/ce uglavnom nemaju mogućnost da koriste tablu već se sve kucaju u Word dokumentu ili u chatu, isto tako se i ne stavljaju domaći zadaci u prvi plan, već se samo ukratko objasne greške. Takođe, pojedini nastavnici/ce nisu dovoljno vešti u korišćenju online alata i aplikacija, pa se javlja problem kreiranja naloga, pristupa online času ili izrade radova. Ovaj problem je izražen i zbog činjenice da učenici koriste više različitih aplikacija tokom jednog dana jer je nastavnicima/cama data mogućnost da samoastalno odluče koju aplikaciju žele da koriste.

 

Nekoliko korisnih stavki za izvođenje časa:

  • Koristite prezentaciju koja nije previše opterećena tekstom,a sadrži dosta primera i slika
  • Učenje kroz igru Asocijacija
  • Kratki video materijali koji obrađuju temu nastavne jedinice
  • Upotreba anketa i kvizova kako biste na kreativan način proverili znanje đaka o nekoj temi
  • Na kraju časa možete izdvojiti ključna zapažanja ili da postaviti pitanje za razmišljanje svojim đacima
  • Grupna izrada postera u Canvi

 

 

Zaključak je da nastavnici/ce moraju da ulože mnogo više truda u odnosu na tradiconalni način učenja, kako bi đaci savladali nastavne jedinice i kako bi zainteresovali đake da prate tok nastave.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Finansijski alati Resurs centra

Saznaj više