Prijava za pohađanje besplatne obuke „Naši učenici u svetu kritičkog mišljenja i medijske pismenosti”

Pozivamo vas da se prijavite za učešće u prvom krugu obuke od javnog interesa NAŠI UČENICI U SVETU KRITIČKOG MIŠLjENjA I MEDIJSKE PISMENOSTI.

U savremenom obrazovanju sve više pažnje posvećuje se podsticanju kritičkog mišljenja i medijske pismenosti kod učenika. Budući da se kritičko mišljenje i medijska pismenost vezuju za osnove modernog društva i njegovog razvoja, a da je obrazovanje ključno za razvijanje tih veština, kreirana je obuka Naši učenici u svetu kritičkog mišljenja i medijske pismenosti. Nova obrazovna paradigma i izazovi savremenog obrazovanja, kao i životne i profesionalne novine, zahtevaju sposobnost kritičke percepcije medijskih sadržaja, podsticanje evaluacije argumenata, prepoznavanje implicitnih pretpostavki, deduktivno rezonovanje, tumačenje informacija (interpretacije) i sl. Medijska pismenost je temelj civilizacijskog napretka, a danas je važna koliko i sama elementarna pismenost.

Program se odnosi na unapređivanje kompetencija nastavnika u planiranju nastave i učenja i ovladavanje adekvatnim metodičkim alatima kojima se podstiče razvijanje kritičkog mišljenja i medijske pismenosti kroz podučavanje njihovog predmeta i namenjen je zaposlenima u obrazovnovaspitnim ustanovama, odnosno učiteljima, nastavnicima, stručnim saradnicima osnovnih i srednjih stručnih škola i gimnazija.

Obuka traje 40 sati, odnosno pet nedelja onlajn (pet nedelja od datuma početka obuke). Jedna onlajn nedelja je ekvivalent 8 sati obuke uživo (5 nedelja x 8 sati = 40 sati stručnog usavršavanja). Tempo i vreme provedeno na platformi određuju sami učesnici, sadržaju pristupaju u vreme koje njima odgovara i zadatke završavaju tempom koji sami odrede. Nakon završetka i predatih radova učesnici dobijaju sertifikat o savladanosti programa i 40 sati stručnog usavršavanja. Program je besplatan za učesnike.

Obuka se realizuje kroz smenjivanje različitih tipova dinamičnih aktivnosti, kao što su: mini lekcije koje sadrže objašnjenja ključnih teorijskih koncepata, relevantne informacije, teorijska i praktična znanja i uputstva za njihovu primenu u praksi; kreiranje rečnika ključnih pojmova; rešavanje kvizova i mini testova; razmenu ideja; analizu i proučavanje arazličitih materijala; izradu zadataka… Tema Kritičko čitanje će se jedina realizovati preko odgovarajućeg linka Google Meet ili Zoom, a učesnicima će biti ponuđeno nekoliko termina koje će birati u skladu sa svojim obavezama.

KOMPETENCIJE KOJE PROGRAM RAZVIJA

  • K2 Kompetencije za poučavanje i učenje
  • K3 Kompetencije za podršku razvoju ličnosti deteta i učenika3

Prijavljivanje učesnika se vrši popunjavanjem onlajn upitnika na adresi: https://zavod.edu.rs/obuka-kriticko-misljenje/

Više detalja možete naći ovde.Novi Kalkulatori resurs centra

Saznaj više