Saveti za digitalnu bezbednost

Iako je internet široko rasprostranjen i u upotrebi već 30 godina, privatnost i bezbednost u digitalnom svetu ne zabrinjava nas ni približno kao u realnom svetu.

Na bezbednost digitalnom sistema utiče niz faktora. Osim tehnoloških, tu su i navike korisnika, a da bi sistem bio bezbedan, trebalo bi da i sami nešto preduzmemo, poručuju iz SHARE fondacije.

Svaki korisnik tokom svojih online aktivnosti ostavlja određene tragove, ‘senku’ koja ga prati dok se kreće kroz sajber prostor. U digitalnom okruženju, slično kao i u nedigitalnom, ove senke daju određene karakteristike vlasnika senke. Analizom senke može se doći do određenih informacija koje su važne napadačima čiji je cilj da uđu u određeni sistem. Prednost digitalne sredine je to što korisnici donekle mogu da kontrolišu oblik svoje senke ukoliko povedu računa o određenim stvarima“, stoji u vodiču Osnove digitalne bezbednosti koji je izdala SHARE fondacija.

Evo nekih saveta koji mogu poboljšati bezbednost u sajber prostoru.

  1. Budite pažljivi kada ostavljate svojelične podatke i nikada nemojte slati šifre, lične podatke ili finansijske informacije elektronskom poštom.
  2. Preuzimajte fajlove iinstalirajte programe samo ako su vam izvori poznati i u njih imate poverenja.
  3. Ažurirajte programe i operativne sistemeda biste smanjili rizik od napada.
  4. Izbegavajte korišćenje javnih računarai mobilnih uređaja, a ukoliko ih koristite, potrudite se da ne ostavite nikakve tragove za sobom.
  5. Ne pišite svoje šifre na ceduljicamai nemojte stavljati imena ili datume rođenja vama bliskih ljudi kao šifre.
  6. Ne otvarajte na sumnjive linkovekoje ste dobili putem elektronske pošte, koliko god zanimljivo delovala poruka.
  7. Koristite anti-malwareprogram. Ako je vaša USB fleš memorija bila u javnom ili nezaštićenom računaru, obavezno je skenirajte ovim programom pre upotrebe.
  8. Poštujte privatnost drugih osoba na internetu, nemojte pristupati mrežama za koje nemate ovlašćenje, čak i da ste na neki način došli do podataka za logovanje. To ne znači da ste dobili i ovlašćenje.
  9. Nemojte koristiti piratski softver. Ukoliko nećete da plaćate, potražite open source varijantu. Makar na brzinu pročitajte uslove korišćenjapre nego što kliknete na „prihvatam“.
  10. Nemojte živeti u svojoj zoni komfora. Ponekad vredi uložiti malo vremena i napora i naučiti osnovno o tome kako biti bezbedan na internetu.

Izvor: Mediareform.rs