Učenička akcija na temu rodne ravnopravnosti

U okviru projekta “Bridging the gap – Promoting tolerance and equality through Civic Education”, koji su Građanske inicijative realizovale uz podršku Ambasade Republike Češke, više od 60 nastavnika je uspešno prošlo obuku za primenu tehnike promišljanja u nastavi.

Obuka je prevashodno bila namenjena nastavnicima koji predaju građansko vaspitanje u osmom razredu ili višim razredima. U radu su bili uključeni nastavnici iz čitave Srbije.

Nakon realizovane obuke, nastavnici/ce su održali bar jedan čas promišljanja sa svojom grupom učenika/ca, gde je više od 900 učenika/ca imalo mogućnost da se upozna sa učenjem uz primenu tehnike promišljanja, kao i da, uz pomoć nastavnika/ca, uspešno sprovede jednu učeničku akciju.

Ova tehnika se pokazala kao veoma upotrebljiva i primerena za neposredan rad sa učenicima/cama na različite društvene teme i veoma korisna za razvoj različitih učeničkih veština i kompetencija.

Prenosimo vam jednu od učeničkih akcija koju je nastavnica Marina Stanojlović Mirčić sprovela sa svojim đacima iz OŠ “ Ljuba Nešić” iz Zaječara. Đaci ove škole su, na predlog nastavnice, uradili zanimljivo istraživanje na temu rodne ravnopravnosti. Učenici su kao zadatak imali da sastave upitnik od 5 pitanja koja bi postavili odraslim ukućanima o njihovim stavovima po pitanju položaja muškaraca i žena u društvu.

Učenici su anketirali ukućanje postavljajući sledeća pitanja:

  1. Da li mislite da muškarci i žene imaju ista prava?
  2. Da li su žene manje plaćene u odnosu na muškarce?
  3. Da li su žene tretirane kao i muškarci na javnim mestima, kulturnim institiuacijama, u obrazovanju, socijalnoj zaštiti?
  4. Da li su muškarci bolje plaćeni za isti posao od žena?
  5. Da li muškarci mogu da rade i ženske poslove?

Rezulate ankete možete pogledati u prilogu:

Broj intervjuisanih osoba: 25

Muškarci: 10

Žene: 15

Uzrast: 14 – 70 god.

Odgovori:

M: muškarci            Ž:žene                  U:ukupnoFinansijski alati Resurs centra

Saznaj više