Asocijacija medija: Mediji, medijska pismenost i važnost za mlade, roditelje i nastavnike

Ovog puta vašu pažnju želimo da preusmerimo na medije, njihovu raznovrsnost, uticaj i značaj. Sa vama ćemo podeliti tekst Asocijacije Medija u kom su opisane sve najvažnije informacije o samoj funkciji medija kao i o značaju medijske pismenosti.

Mediji služe da povežu publiku i svet oko nje i u svojoj osnovi se bave komunikacijom. Zahvaljujići digitalizaciji suočeni smo sa svakodnevnim prisustvom medija u našim životima. U različitim oblicima mediji nam donose vesti i informacije ali i sadržaje koji za cilj imaju da nas edukuju, zabave, mobilišu na akciju ili nas ubede u nešto. Ekran je dominantna medijska platforma danas, a vreme koje provodimo sa njim, naročito kod dece i mladih, sve je duže i duže. Ova činjenica bi trebalo da nas motiviše da pokušamo bolje da razumemo sam koncept medija i da iskoristimo njegovu prvobitnu namenu.

Svi smo svesni koliko mediji utiču na način života, identifikovanje i prepoznavanje prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja u društvu u kom živimo, razumevanje kulture okruženja. Zbog toga je medijska pismenost veoma važna tema i učenje medijske pismenosti je od velike važnosti za decu i mlade.

U procesu edukacije i osnaživanja veština iz medijske pismenosti dece i adolescenata najznačajniji akteri su porodica i škola. Uloga vrtića i škole, odnosno vaspitača i nastavnika koji, pored kompetencija za vaspitanje i prenošenje znanja iz određenog nastavnog predmeta, moraju posedovati i odgovarajuće medijske kompetencije veoma je velika i važna.

Više o ovoj temi možete pronaći u samom tekstu Asocijacije medija, koji takođe možete iskoristiti u nastavi.
Tekst možete pronaći klikom na link stranice Asocijacije Medija.Novi Kalkulatori resurs centra

Saznaj više