Kalkulatori Resurs centra

Alati koji štede vreme i olakšavaju finansijsko i administrativno upravljanje udruženjem

Kalkulator autorskog honorara

Ugovor o autorskom delu se zaključuje između autora i naručioca posla, kojim se autor obavezuje da izradi određeno autorsko delo za naručioca,
dok se naručilac obavezuje da za to plati ugovoreni autorski honorar.

RSD

Član 2 stav 2. Zakona o autorskim i srodnim pravima određuje šta se smatra pod autorskim delom.
U vezi sa poreskim tretmanom autorskog ugovora, Zakon o porezu na dohodak građana definiše da se osnovica za obračun poreza i doprinosa, poznata kao "poreska osnovica", utvrđuje oduzimanjem normiranih troškova od bruto prihoda. Prema zakonu, normirani troškovi se priznaju u visini od 50%, 43% ili 34%, u zavisnosti od vrste autorskog dela ili srodnog prava.
U član 56. Zakona o porezu na dohodak građana možete naći detaljne smernice o tome koji se normirani trošak primenjuje na određenu vrstu autorskog dela, što vam je neophodno kako biste tačno izračunali iznos autorskog honorara.

Vaš honorar na osnovu autorskog ugovora

Neto

0.00 RSD

Neto u Bruto

0.00 RSD

Napomena za proračune

*Izračunavanje je informativnog karaktera, te stoga Građanske inicijative ne snose odgovornost za eventualne greške u izračunavanju.
*Građanske inicijative ne čuvaju niti prikupljaju unete podatke.

Hvala našim partnerima

Ova stranica je deo projekta "Za snažnije građansko društvo" koji je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Projekat sprovode PartnersGlobal, DT Institut, Evropski centar za neprofitno pravo i dve organizacije iz Srbije - Partneri Srbija i Građanske inicijative.

Finansijski alati Resurs centra

Saznaj više