BUM Bečej: MOPS – edukativne kartice za zabavne radionice medijske pismenosti!

Bečejsko udruženje mladih i Fake News Tragač kreirali su edukativne kartice kao alat za realizaciju radionica o medijskoj pismenosti, koje mogu koristiti svi koji žele da kroz neformalno obrazovanje i zabavu nauče ponešto o medijima, tehnikama medijskih manipulacija, lažnim vestima i medijskoj pismenosti.

Ovaj edukativni alat namenjen je svim starosnim grupama i mogu vam poslužiti da učite sami, u paru, ali i u maloj ili velikoj grupi. Posebno su namenjene omladinskim radnicima i radnicama, vršnjačkim edukatorima/kama, ali i nastavnicima i profesorima u školama koji žele da na interaktivniji način uče sa đacima o medijima i medijskoj pismenosti.

Drago nam je što postoji veliko interesovanje za alat koji se može koristiti u okviru radionica medijske pismenosti. Ono na čemu aktivno radimo je distribucija kartica svima koji su zainteresovani, pošto nam se javljaju organizacije širom Srbije, koje nisu bile obuhvaćene ovim projektom, ali i škole koje zanima ova tema što nam je posebno drago, kaže Gordana Adamov iz BUM-a.

Svoje utiske prenela je i Kristina Miloradović iz udruženja građana ,,Svet reči”.

Ubedljivo najzanimljiviji deo za sve učesnike, pa i nas koje smo držale radionicu, jeste bila igra koju su opisali kao korisnu i zanimljivu, pre svega jer im je pomogla da nauče nove medijske formate i sadržaje, kao i kako ih mogu zajedno kombinovati.

Kartice se sastoje od ukupno četiri špila: Formati, Vrsta sadržaja, Teme i Akteri. Kada iz svakog špila izvučete po jednu karticu, potrebno je da kreirate sadržaj onako kako su vam kartice  to zadale! Nakon toga sledi diskusija…

Danas, kada je svaka osoba na internetu kreator medijskog sadržaja, više nego ikad je važno da budemo medijski pismeni, a to znači da kritički posmatramo sadržaj koji putem medija dolazi do nas i da imamo određena znanja i veštine koje nam pomažu da prepoznamo medijsku manipulaciju.

-MOPS kartice su vrlo korisna stvar u neformalnom učenju, zato što kroz kreativnost,  zabavu i timski rad mogu da se usvoje znanja o različitim vrstama medijskog sadržaja. Radionice sam održao sa učenicima sedmog i osmog razreda osnovne škole u Nadalju, mogu da kažem da je iskazana velika zainteresovanost za temu medijske pismensoti, a da su tome najviše doprinele edukativne kartice, kaže Uglješa Surdučki.

Do sada održano je oko 20 radionica medijske pismenosti širom Srbije, a kako kažu iz Bečejskog udruženja mladih, postoji velika zainteresovanost drugih škola i organizacija koje žele da isprobaju edukativne kartice i koriste ih u edukativne svrhe.

Kartice možete besplatno preuzeti OVDE.

Sadržaj nastao u okviru projekta „Medijski pismeni mladi protiv dezinformacija“ koji podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

Izvor i FOTO: Bečejsko udruženje mladihFinansijski alati Resurs centra

Saznaj više