Čuvaj me – Novi prostor za zdravlje i zdravstvenu pismenost mladih

Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava pokreće podkast Čuvaj me, koji u fokus stavlja zdravlje i zdravstvenu informisanost mladih i otvara prostor za sva pitanja i nedoumice. U narednih nekoliko meseci, kroz deset polučasovnih epizoda, govoriće o: reproduktivnom, seksualnom i mentalnom zdravlju, preporukama vezane za dermatološke i endokrinološke probleme mladih, podeliti savete o značaju fizičke aktivnosti, pravilnoj ishrani, i istražiće koliko mladi znaju o izabranim temama putem anketiranja na terenu.

U cilju promocije zdravstvene pismenosti mladih, iz svake epizode prikupljaće najvažnije poruke i izdvojiti ih u posebne informativne postove. Očekuju te praktični saveti, konkretna rešenja i priče iz prve ruke, koje će posebno promovisati među mladima putem njihovih društvenih mreža.

Nakon prve epizode, izdvojene su najznačajnije informacije koje svaka mlada mlada osoba treba da zna o HPV vakcini koja je odnedavno dostupna u našoj zemlji.

Najznačajnije informacije i savete koji će njihovi gosti i gošće dati tokom trajanja epizoda sakupiće u poseban vodič o zdravstvenoj informisanosti, prilagođen jeziku i kulturi mladih, koji su zamislili kao riznicu znanja sa svim potrebnim informacijama koje svaka mlada osoba treba da zna o svom mentalnom i fizičkom zdravlju.

Emitovanje podkasta prati kampanja na društvenim mrežama, koju realizuju u cilju podsticanja diskusije i informisanja mladih o značaju prevencije i očuvanja zdravlja. Kampanju je najavila Ana Đurić Konstrakta jedinstvenom porukom – Omladina mora biti zdrava!

Sve epizode pogledajte klikom na link!

Podkast podržava Studentska poliklinika u Beogradu i Omladinski program Beogradskog centra za ljudska prava zajedno sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija u Srbiji.