Design for Change Serbia: ECO Challenge

Design for Change Serbia je ove godine organizovao projekat pod heštegom #ecochallenge u kom su učenici 10 srednjih škola iz 10 različitih opština u Srbiji delili sa javnošću probleme svog školskog okruženja, ali su i na kreativan način prikazivali rešenja i realizovane akcije organizovane u njihovim zajednicama.

Mladi od 15 do 19 godina, radeći u timovima kao deo školske aktivnosti funkcionisali su uz pomoć dva mentora, koji su nakon završene obuke, bili spremni da usmere đake na pravi put delovanja. Srednjoškolcima je kroz ovaj projekat pružena šansa da budu aktivni donosioci odluka u svom okruženju.

Tokom ECO Challenge projekta ideje i kreativnost učenika vodile su proces, dok je iskustvo starijih pomoglo da projekti budu delotvorni zahvaljujući njihovom iskustvu.

Ciljevi projekta ,,ECO Challenge” jesu edukativnog i ekološkog karaktera:

  • Da podigne svest kod mladih o ekološkim problemima u njihovom okruženju,
  • Da osnaži srednjoškolce sa ,,Ja mogu!” stavom kako bi imali samopouzdanje da pokrenu ekološke promene u svojoj zajednici. Stav ,,Ja mogu!” znači biti svestan sveta i svog okruženja, osposobljen veštinama za preduzimanje akcija i osnažen za osmišljavanje poželjnije i održivije budućnosti“,
  • Da osnaži srednjoškolce veštinama 21. veka kao što su: saradnja, empatija, komunikacija, medijska pismenost, kreativno i kritičko mišljenje, itd.
  • Da osnaži nastavnike da koriste metode inspirisane neformalnim obrazovanjem koje razvijaju veštine 21. veka kako bi osavremenili i unapredili svoju ulogu u razredu,
  • Da razvija korišćenje nove tehnologije u nastavi i da promoviše hibridne metode projektne nastave koje mogu da se koriste u normalnoj funkciji škole i u vanrednim situacijama (onlajn učenje tokom pandemije)

kao i mnogi drugi ciljevi.

Predstavljanje finalnih projekata ovog “izazova” nalazi se na društvenim mrežama DFC. Prezentacije 6 škola sa događaja koji je održan uživo, još 26. marta, možete pogledati klikom na Link, a više o finalnom događaju projekta možete pročitati klikom na Vest.

Projekat ECO Challenge podržava European Youth Foundation, a podrazumeva rad sa mladima (putem onlajn platforme posebno kreirane za ovaj projekat) koji žele da aktivno učestvuju u životu svoje zajednice i okruženja tako što će se baviti ekološkim pitanjima koje doživljavaju kao značajne i koje žele da reše i unaprede.