Izveštaji o održanim radionicama o upotrebi dokumentarnog filma u nastavi

Kao rezultat One World in School (OWIS) obuke koju smo održali 21. i 22. maja 2022. godine, nastali su izveštaji o održanim radionicama o upotrebi dokumentarnog filma u nastavi. Ove radionice bile su date kao domaći zadatak svim polaznicima obuke, i pokazale su se kao prilika da se stečeno znanje sa obuke primeni direktno u učionici.

Teme radioinica bile su različite. Nastavnici i nastavnice su svojim učenicima i učenicama najpre puštali filmove koji obrađuju teme zdrave ishrane, zagađenja životne sredine i ekoloških problema, bezbednosti dece na internetu i sl, a zatim pokretali diskusiju uz pomoć prezentacije ili upitnika. Organizovani u grupe ili parove, učenici i učenice su pronalazili konstruktivna rešenja za zadate probleme.

Izveštaji su pokazali da su deca zadovoljna dokumentarnim filmom kao novim alatom u nastavi. Sva deca su uzela učešće u radu tokom radionica, gde su davali i predloge za efikasnije sprovođenje narednih projekata, kako bi motivisali svoje vršnjake, ali i starije, da razumeju probleme sa kojima se suočava njihova zajednica.

Da bismo pokazali trud koji su nastavnici i nastavnice, ali i učenici i učenice, nakon završetka OWIS uložili, na našim društvenim mrežama ćemo jednom nedeljno deliti po jedan izveštaj sa radionica, za koje se nadamo da će predstaviti primere dobre prakse, kao i da će motivisati što više nastavnika/ca da se priključe nekoj narednoj OWIS obuci.

Ukoliko vi imate primer kvalitetnog časa, na kojem se poštuju demokratski principi, participacija i kritičko mišljenje, pošaljite nam na irina@gradjanske.org