KOMS BLOG: Omladinska zadruga i srednjoškolci – Hoću da radim!

Krovna organizacija mladih Srbije redovno se bavi pitanjima mladih i čini sve da njihov status u društvu bude prepoznat. Od nedavno, svoj rad objavljuju i na svom Blogu. O čemu je reč, čitaje u nastavku. 

U srednjoj školi sam i uvek mi se javi potreba da nešto radim i zaradim za more ili neke druge potrebe za koje ne želim da opterećujem roditelje, zato sam tragao za nekim poslom, pronašao ga i zaposlio se. 

E sad, mnogo je važno da pored posla znam koje su moje obaveze, ali isto tako da budem osiguran tokom svog radnog angažovanja. Tu su omladinske zadruge!  

Šta su omladinske zadruge?  

Pored toga što ti posao može biti ponuđen, omladinska zadruga ti nudi i sigurnost tokom radnog angažovanja u svakom smislu, obezbeđuju ugovor u kome je sve definisano, zapravo ugovor predstavlja najvažniju stavku prilikom zaposlenja. 

Neka definicija bi bila: Omladinska zadruga obezbeđuje članovima zadruge odgovarajuću pravnu i socijalnu sigurnost za vreme radnog angažovanja, odgovarajuće uslove za rad i zaštitu na radu, kao i sticanje radnih navika i praktičnih znanja potrebnih za stalno zaposlenje.  

Dakle, omladinske zadruge daju odgovore na pitanja, kao što su: Kako do posla? Kako znam da ću biti sigurna ili sigurna na poslu? 

Važno je još naglasiti i to da je zadatak omladinske zadruge da mladima (osobama od 15 do 30 godina) obezbedi privremene i povremene poslove koji mogu trajati najviše do 120 radnih dana. U prevodu, to nije radni odnos, već radno angažovanje. 

Kako da dođem do omladinske zadruge?  

Istraži da li u tvom gradu ili opštini postoji omladinska zadruga i javi im se, oni će ti reći sve ostale korake. Ukoliko ne postoji u tvom gradu ili opštini, potraži prvu najbližu omladinsku zadrugu.  

Da li mi ide radni staž? 

Verujem da je mnogo vas postavilo pitanje: Da li mi ide radni staž? Odgovor je – sve zavisi. Ukoliko si u procesu obrazovanja (srednja škola, faks) do 26 godine starosti, imaš osiguranje u slučaju povrede na radu, ali ti se ne upisuje radni staž. Kod nezaposlenih lica je to nešto drugačije, a više o tome pročitaj OVDE. Možda ti bude korisno. 

Pre nekoliko godina sam snimio podkast emisiju o poslovima za mlade. Kroz razgovor sa Dragišom Slavićem koji radi u lokalnoj omladinskoj zadruzi u Bečeju, saznao sam da mladi mogu da rade već sa 15 godina, kakva su radna angažovanja mladih, kako funkcioniše nalaženje posla preko omladinskih zadruga.  

I za kraj, SREĆNO na tvom prvom/novom poslu! 

 

Piše: Uglješa Surdučki 

Izvor: KOMS