Konkurs za nastavnike/ce i profesore/ke – STORIES THAT MATTER

Design for change Srbija poziva nastavnike/ce viših razreda osnovnih i profesore/ke srednjih škola koji bi voleli da učestvuju u projektu pod nazivom „Stories that Matter“. Projekat podrazumeva obuku koja će se održati u Beogradu u periodu od 23. do 30. avgusta, a vezana za formiranje nove metodologije koja kombinuje rad naših partnera iz Belgije, „Digital Storytelling“ i DFC metodologiju.

Metodologija Design for Change razvijena je na osnovu design thinking metode i podrazumeva alate koji se koriste u projektnoj nastavi i dostižu izuzetno visok nivo aktivnog učešća mladih u svom učenju i društvenom životu zajednice u kojoj žive. Kroz četiri faze – OSETI, ZAMISLI, URADI i PODELI, mladi stiču priliku za stvaranje novih ideja u procesu rešavanja određenog problema.

A šta je ,,Digital Storytelling”?

,,Digital Storytelling” ili ,,digitalno pripovedanje” koristi digitalne alatke za oživljavanje narativa. Kombinuju se zvuk, fotografije, video klipovi ili tehnika kadra po kadar (stop-motion) kako bi se ispričala neka lična priča, za objašnjavanje nekog koncepta ili argumentovano pripovedanje.

Obuka će biti održana u Beogradu, a svi torškovi puta, smeštaja, hrane i obuke su pokriveni. U okviru obuke učestvovaće 15 osoba iz Srbije i 15 iz Belgije. Obuka će se kompletno održati na engleskom jeziku te je neophodno razumevanje engleskog, ali primena metodologije sa decom može biti na srpskom ili na drugom jeziku. Učesnici obuke se obavezuju da će u svom radu sa decom posvetiti minimum 15 sati rada, iliti 15 školskih časova, koristeći i razvijajući novu metodologiju tokom rada na projektu. Nakon završetka projekta u školi, tri učesnika će prezentovati svoje rezultate na konferenciji koja će se održati iduće godine u maju u Briselu.

Ukoliko želite da naučite da kombinujete ovu tehniku sa DFC metodologijom, da je primenjujete u nastavi i da sarađujete sa kolegama iz Belgije, pridružite se obuci namenjenoj nastavnicima/profesorima u avgustu!

Prijave su otvorene do 15. jula.