Kreiran nacrt Posebnog protokola za zaštitu dece od nasilja u sportu i sportskim aktivnostima

Užički centar za prava deteta (UCPD) je u saradnji sa Ministarstvom sporta inicirao proces izrade i kreirao nacrt Posebnog protokola za zaštitu dece od nasilja u sportu i sportskim aktivnostima, koji proizilazi iz Opšteg protokola za zaštitu dece od nasilja, usvojenog od strane Vlade Republike Srbije početkom 2022. godine i izradi Priručnika za primenu Posebnog protokola.

Aktivnosti se odvijaju kroz projekat „Podrška sektoru sporta u prevenciji i zaštiti dece od nasilja“koji realizuje Užički centar za prava deteta. Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije u okviru programa „Dijalog promena“ kojim koordinira Beogradska otvorena škola, a u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Republičkim sekretarijatom za javne politike Vlade Republike Srbije, Univerzitetom u Beogradu i Međunarodnim centrom Olof Palme.

U kreiranju sadržaja dokumenata učestvovale su: Marija Petrović, advokatica i ekspertkinja u oblasti prevencije i zaštite dece od nasilja; Biljana Lajović, psiholog spec., dugogodišnja koordinatorka Jedinice za zaštitu od nasilja u Ministarstvu prosvete, konsultantkinja za zaštitu dece i mladih od nasilja; dr Jelena Žunić Cicvarić, direktorka programa Užičkog centra za prava deteta. Mentorsku i konsultantsku podršku u procesu rada pružale su prof. dr Branka Savović i prof. dr Sandra Radenović sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu.

Užički centar za prava deteta se zahvaljuje Ministarstvu sporta, sportskim savezima (Srpski atletski savez, Tekvondo asocijacija, Streljački savez, Karate federacija, Košarkaški savez, Odbojkaški savez, Vaterpolo savez, Biciklistički savez, Stonoteniski savez, Džudo savez, Kajakaški savez, Plivački savez, Gimnastički savez, Badminton savez, Bokserski savez, Fudbalski savez, Rukometni savez, Teniski savez, Ragbi savez), Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, MODS-u, NARNS-u, drugim organizacijama civilnog društva, kao i pojedincima koji su učešćem u aktivnostima i konstruktivnim komentarima doprineli kvalitetu ovog dokumenta.