Najbolja nastavnica u Srbiji: “Bilo bi zdravo da se nastavnici testiraju na svakih pet godina”

Na Sajmu obrazovanja EDUFair već nekoliko godina za redom bira se najbolji nastavnik u Srbiji. Izbor se organizuje tako što predloge šalju učenici koji i glasaju. Veće škole, samim tim, imaju bolju šansu da nastavnik iz njihovih redova dobije nagradu, jer je veći broj učenika koji mogu glasati. Ali, ne bude uvek tako. Ove godine je nagradu dobila Maja Merdović, nastavnica engleskog jezika iz Beograda.

Za portal Blic, ona govori o tome šta za nju ova nagrada znači, ali i kako bi obrazovni sistem u Srbiji trebalo da izgleda.

– Ova nagrada mi znači mnogo, baš zato što dolazi od đaka. Zaista se potvrđuje moje osnovno životno načelo, forma me uopšte ne interesuje dok nije ispunjena suština, a ona potvrđuje da je to što sam želela došlo do dece sa kojom sam radila. – kaže Maja Merdović, nastavnica engleskog jezika iz Savremene gimnazije u Beogradu i dodaje da je zahvalna, ali da za sebe ne misli da stvarno najbolja.

Smatra da ima dosta kolega koji su “ispod radara”, koji ne mogu da dođu do izražaja.

– Smatram da bi bilo dobro da nastavnici kroz svoju karijeru dobiju mogućnost da prođu kroz što više različitih kategorija, da iskuse rad u različitim uslovima. Pored toga, smatram da bi bilo zdravo da se nastavnici testiraju na svakih pet godina. Ne da skupe onih famoznih 100 poena kroz seminare i radionice, nego zaista, da budu motivisani da se unapređuju u smislu kompetencija – smatra Maja Merdović.

Kako kaže, misli da bi to bilo podstrek na celoživotno učenje, koje je važno za svaku profesiju, a kamoli za ovu.

Ceo tekst pročitajte klikom na link.

Izvor: Zelenaucionica.comFinansijski alati Resurs centra

Saznaj više