Održane prve dve radionice u Zavodu za vaspitanje dece i omladine u Beogradu

U Beogradu su održane prve dve radionice posvećene upoznavanju i razvoju psihološke otpornosti kod dece, sa ciljem unpređenja mentalnog zdravlja dece smeštene u Zavodu za decu i omladinu u Beogradu.

Radionice je sprovela Olga Dević, vršnjačka edukatorka i članica klupa DX pri CPD-u, uz superviziju psihološkinje Tamare Tomašević.

Deca su pokazala veliko interesovanje i aktivno učestvovala na radionicama. Kroz različite aktivnosti, na radionici su se istraživale veze između hobija, osećanja i zadovoljstva životom. Aktivnost „Moj idealan dan“, je deci posebno bila zanimljiva, tokom koje su mapirali aktivnosti koje bi ih usrećile. Razgovaralo se i o tome kako određene aktivnosti utiču na naše raspoloženje.

Na ovim radionicama diskutovalo se o podršci koju deca mogu dobiti od odraslih, a deca su delila svoje mišljenje o važnosti podrške za njihov razvoj i identifikovali veštine koje bi želeli da razviju kako bi se osećali sigurnije u pružanju podrške drugima.

Deca su bila angažovana i izražavala su zadovoljstvo tokom radionica. Izrazili su želju za nastavkom sličnih aktivnosti i razgovorima o stvarnim životnim temama. Na osnovu razmene i neugodnih situacija (stresora) kojima su bili izloženi, deca su istakla da bi voleli da nauče kako da se ponašaju u situacijama kada je potrebno da nekom pruže prvu pomoć. Prepoznali su veštine koje poseduju, ali i one koje im nedostaju da bi se osećali sigurnije u situacijama pružanja podrške.

Izvor: Centar za prava detetaFinansijski alati Resurs centra

Saznaj više