Panel Beogradske otvorene škole: „Mladi u lavirintu digitalnog nasilja: Gde je izlaz?“

Beogradska otvorena škola 17. marta 2022. godine, organizovala je panel pod nazivom „Mladi u lavirintu digitalnog nasilja – Gde je izlaz?

Digitalno nasilje među mladima bila je glavna tema panela „Mladi u lavirintu digitalnog nasilja: Gde je izlaz?“. S obzirom da su međunarodna istraživanja pokazala da oko 50 odsto mladih smatra da je digitalno nasilje postalo rasprostranjenije u toku pandemije, ali i da se sa razvojem modernih alata, razvijaju  i novi oblici digitalnog nasilja koje je sve teže izbeći, učesnici panela su zajedničkim snagama pokušali da dođu do zaključka i konstruktivnog rešenja ovog problema.

Da je digitalno nasilje sve prisutnije, potvrđuje i Jelena Rajković iz Unije srednjoškolaca Srbije. Dr Dobrinka Kuzmanović, docentkinja na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, ističe da postoji više profila žrtava i da žrtve često ulaze u ulogu nasilnika  – i da se te uloge prepliću. Neophodnost poveravanja roditeljima kada mladi osete da je njihova bezbednost na internetu ugrožena, ističe Jagoda Petrović Ukaj iz Beogradskog kluba roditelja i nastavnika. Brana Antović Aleksić, novinarka i urednica portala Brana’s Divine World, naglasila je i da je neophodno da promenimo odnos i stav prema internetu.

Na panelu Beogradske otvorene škole je zaključeno da je neophodno više voditi računa o mentalnom zdravlju mladih i raditi na izgradnji poverenja između svih aktera (mladih, roditelja, prosvetnih radnika) kako bi se kreiralo okruženje u kom će digitalno nasilje biti minimizirano, a sistem podrške za žrtve nasilja dodatno ojačano.

Ceo panel možete pogledati na Jutjub kanalu Beogradske otvorene škole na ovom Linku

Panel pod nazivom „Mladi u lavirintu digitalnog nasilja: Gde je izlaz?“ realizovan je u okviru projekta „Sačuvaj privatnost – odupri se pritisku“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi u saradnji sa Partneri Srbija, SHARE Fondacijom, Udruženjem Da se zna!, NVO ATINA i Inicijativom A11, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.Novi Kalkulatori resurs centra

Saznaj više