Priručnik: Rodna ravnopravnost

 

Naziv: Rodna ravnopravnost

Autorke: Radmila Gošović, Marina Bogdanović, Ivana Vitas

Izdavač: Grupa MOST

Godina: 2011

Opis iz uvoda: Ovaj priručnik je deo projekta Rodna ravnopravnost u školi Grupe MOST koji podržava Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije, Uprava za rodnu ravnopravnost i predstavlja još jedan prilog naporima da se pomogne uvođenje ovako važne teme u naše škole.
Namera celokupnog projekta Rodna ravnopravnost u školi jeste da se pokrene konstruktivna promena stavova i uverenja na dobrobit celokupnog društva. Cilj je upoznavanje sa osnovnim pitanjima rodnih odnosa, preispitivanje uvreženih stavova, promišljanje svakodnevnog iskustva iz drugačije vizure i motivisanje za razvoj demokratskih odnosa. Pored razvijanja tolerancije i prihvatanja razlika, želi se i podsticanje konstruktivnih promena u rodnim odnosima. Promovisanje rodne ravnopravnosti uvek ima za cilj razvoj društva u kojem žene i muškarci imaju jednaku moć u oblikovanju društva i oblikovanju sopstvenih života.

Priručnik je namenjen nastavnicima i nastavnicama osnovnih i srednjih škola, i trebalo bi da doprinese povećanju njihovih znanja i veština za uvođenje rodne ravnopravnosti u školsku praksu: u nastavne i vannastavne aktivnosti, karijerno vođenje učenika i učenica, kao i podsticanje njihove odgovornosti za aktivno delovanje u prilog rodne ravnopravnosti. Osim toga, Priručnik može da doprinese jačanju opštih pedagoških kompetencija nastavnika i nastavnica. Oni će imati priliku da isprobaju ponuđena scenarija za časove koji su dizajnirani u skladu sa konceptom interaktivnog, kooperativnog i iskustvenog učenja.

 

 

 

 Finansijski alati Resurs centra

Saznaj više