PRVO DRŽAVNO TAKMIČENJE SREDNJOŠKOLSKIH BENDOVA SRBIJE “ROK SERBIKA”

Ove godine će 12 srednjoškolskih bendova imati priliku da se takmiči i pokaže svoje veštine na prvom državnom takmičenju Rok Serbika. Ova manifestacija je nastala po uzoru na takmičenje beogradskih srednjoškolskih bendova „BG Invazija“, koje se održava od 1992. godine. Sada imamo priliku da uključimo veći broj mladih i takmičenje donesemo u Zrenjanin, zahvaljujući entuzijazmu zrenjaninskih pedagoga.

Cilj Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije je da podstaknu osnivanje instrumentalnih sastava i bendova u srednjim školama širom Srbije i da neguju kreativnost, timskih duh i obogate kulturni život škola, lokalnih zajednica i gradova. Uključivanjem učenika u muzički proces doprinosi formiranju jakih ličnosti, koje će kroz muziku razvijati svoje veštine pevanja, sviranja, komponovanja, pisanja tekstova i aranžiranja. Udruženje nastavnika muzičke kulture Srbije želi da podrži angažovanje mladih koji su povezani sa svojim vršnjacima i mentorima.

Učešće u Rok Serbika takmičenju donosi brojne benefite mladima i razvija ključne kompetencije za napredak i uspeh, kao što su kreativnost, timski rad, socijalizacija, razvoj kritičkog mišljenja, tolerancija, motivacija, samopouzdanje i mnoge druge.

Priliku da se takmiči će imati bendovi iz Beograda, Zrenjanina, Čačka, Sombora, Surdulice, Kikinde, Negotina, Novog Sada, Požarevca, Sremskih Karlovaca, Gradiške, a gosti će biti  dva srednjoškolska benda iz Zagreba. Rok Serbika se održava 11. novembra 2023. godine u Domu kulture u Zrenjaninu, a bendovi će se takmičiti u nekoliko kategorija.

Iz Udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije kažu da “Pored želje da damo prostor mladima da razvijaju svoje talente, cilj nam je da Rok Serbika uđe u kalendar takmičenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i da muzička kultura zauzme ravnopravno mesto sa drugim predmetima”.

Kako bi omogućili da se Rok Serbika održi, potrebno je da sakupimo 500.000 RSD koji će biti utrošeni na sledeći način:

→ Radionica za nastavnike koji spremaju bendove: 30.000 RSD

→ Binska oprema (klavijature, bubnjevi, bas pojačalo, 3 gitarska pojačala i stalak za klavijaturu): 38.000 RSD

→ Jednodnevni smeštaj i hrana za članove 12 bendova u učeničkom domu sa hranom: 290.000 RSD

→ Štampanje plakata, ulaznica, diploma: 6.000 RSD

→ Najam obezbeđenja: 36.000 RSD

→ Snimanje koncerta: 40.000 RSD

→ Nagrada: 35.000 RSD

→ Ketering: 25.000 RSD

Učestvujte u oživljavanju muzičkog duha srednjih škola u Srbiji i podržite talente koji će oblikovati budućnost muzičke scene!