Serijal video snimaka: Šta deca i mladi misle o nejednakosti

Mreža organizacija za decu Srbije – MODS predstavlja savez udruženja koji čini preko 100 organizacija članica koje se bave zaštitom i promocijom prava deteta u Srbiji. Misija MODS-a je ostvarivanje prava, unapređenje položaja i poboljšanje kvaliteta života dece u Srbiji.

U okviru projekta „Pokreni se“, koji je usmeren na podršku deci i mladima iz marginalizovanih grupa da prepoznaju i formulišu probleme koji su zajednički njihovima vršnjacima, MODS je, uz podršku 12 organizacija članica, organizovao konsultacije sa decom iz različitih sredina.

U konsultativni proces je bilo uključeno 257 dece i mladih (do 18 godina) iz 12 gradova u Srbiji. Pored Beograda, Aranđelovca, Kraljeva i Niša, konsultacije sa decom i mladima su održane i u Somboru, Pančevu, Zaječaru, Vrnjačkoj Banji, Knjaževcu, Ćićevcu, Kosjeriću i Valjevu.

Nakon održanih konsultacija, u četiri grada (Beogradu, Aranđelovcu, Ćićevcu i Nišu) su snimljene autentične poruke dece i mladih na temu nejednakosti koje možete pogledati u nastavku.

Ovakav tip materijala moguće je iskoristiti na časovima građanskog vaspitanja kao podsticaj za razgovor o temi nejednakosti, ali i o mnogim drugim temama, i može se iskoristiti u nastavi svih razreda kako osnovne, tako i srednje škole.

Link ka Jutjbub platformi MODS gde se nalazi serijal u okviru projekta “Pokreni se”, dostupan je ovde.

Ovaj projekat je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.Novi Kalkulatori resurs centra

Saznaj više