Šta se desilo s protokolom za postupanje u kriznim situacijama?

Nakon što su škole su u proteklih godinu dana bile suočene sa nasiljem, krajem prošle godine i vrtići su dobijali preteća pisma o navodno postavljenim bombama u njihovim objektima. Iako su gromoglasno najavljeni protokoli o tome kako postupati u tim i ostalim kriznim situacijama – na kojima zajedno rade Ministarstvo prosvete i MUP – od zvaničnih protokola, do danas, nema ništa.

“Definitivni protokol ćemo imati do kraja današnjeg dana, koji će biti izraz usaglašenih predloga ova dva ministarstva”, izjavila je za Insajder ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i to 12.12.2023.

Od te izjave i kraja tog dana prošlo je više od mesec dana, a Insajder već dve nedelje čeka odgovore Ministarstva prosvete i MUP-a o tome dokle se stiglo sa izradom protokola o postupanju u kriznim situacijama. O protokolima smo razgovarali sa Valentinom Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije.

“Te krizne situacije ne moraju da znače samo dojave bombi, mogu da budu poplave, požari, ne daj Bože neka ubistva, i tako dalje. Trebalo je da bude taj pravilnik završen do kraja decembra meseca, međutim pošto sami smo svesni šta se dešava u sistemu, uvek smo vezani za neka političko-društvena dešavanja, izbori su bili i mi smo kao sindikati prosto postavili pitanje šta se dešava jer im je hitno potreban jedan podzakonski akt. Kojim će škole jasno biti, u svim školama će se jasno znati način postupanja u takvim situacijama”, rekla je Ilić.

Ono što je MUP ranije saopštio jeste da će njihovi službenici obučavati zaposlene u školskim ustanovama; obuka će, kako je navedeno, obuhvatati i preventivni pregled prostora i definisanje bezbednog mesta. O svim obavezama prosvetnih radnika za Insajder govori Vesna Jovanović Unija prosvetnih radnika Srbije.

“I sad imate i to da, osim toga što smo kada imali one nesretne dojave o bombama, bili ti prvi koji smo morali da obezbedimo prostor, da utvrdimo bezbednost učenika u školi, da to garantujemo, sada treba da pravimo i psihološki profil učenika, da bi se neko time bavio, a zna se ko treba time da se bavi, time treba da se bave specijalni pedagozi i stručni saradnici, i mi smo u novu školsku godinu za sada ušli sa postojećim brojem stručnih saradnika. A broj specijalnih pedagoga koji je uveliko najavljivan uopšte se nije povećao”, rekla je Jovanović.

Povećava se samo strah roditelja, nastavnika i đaka. Efikasnog rešenja koje će sistemski rešiti problem i vratiti bezbrižnost i, pre svega, bezbednost u odrastanju i školovanju, međutim, već predugo nema.

IzvorFinansijski alati Resurs centra

Saznaj više