Svaka sekunda je važna za zaustavljanje seksualnog zlostavljanja dece na internetu!

Sajt NajboljaMamaNaSvetu.com i organizacija Justice Initiative pokreću kolektivnu kampanju “Svaka sekunda je važna”.

Ove godine EU će glasati o ključnom zakonu koji će uspostaviti zakonsku obavezu i odgovornost za digitalne kompanije i platforme kao što su Meta (Facebook, Instagram, Whatsapp), Viber, Google, TikTok, Tviter i drugi, da pronalaze, prijavljuju i uklanjaju materijal koji prikazuje seksualno zlostavljanju dece i uvedu sigurnije mere za zaštitu dece.

Najnoviji podaci koje je objavila Fondacija Internet Watch pokazuju da je obim ovog krivičnog dela nad decom svih uzrasta značajno porastao. Na internetu je 2022. godine pronađeno više slika i video snimaka koji prikazuju čak i najteže oblike seksualnog zlostavljanja dece nego ikada ranije. Među ovim materijalom prikazuju se i deca od 0 do 2 godine.

Otkriveno je i da se broj komercijalnih stranica koje iskorišćavaju seksualno zlostavljanje dece za zaradu udvostručio od 2020.

Zato je ova peticija važna!

Peticiju je pokrenula organizacija Justice Initiative u saradnji sa preko 150 organizacija koje se bave zlostavljanom decom i dečijim pravima, iz 13 zemalja. Kampanju su podržale najveće svetske organizacije koje se bave zaštitom dece i offline i onlajn –  Child Safety On, Missing Children Europe, National Center for Missing & Exploited Children, ECPAT International, Brave Movement, Canadian Centre for Child Protection, Internet Watch Foundation, NSPCC, End Violence Against Children, Thorn, 5 Rights Foundation, Terre des Hommes, Child Helpline International i Eurochild.

U Srbiji kampanju su podržali Mreža organizacija za decu Srbije MODS, a u regionu Centar za nestalu i zlostavljanu dijecu Hrvatska, Centar za siguran internet Hrvatska kao i mnoge druge organizacije, mediji i influenseri.

Prepoznajemo značaj obezbeđivanja sigurnog prostora na internetu za decu, i zato vas pozivamo da potpišite peticiju!Finansijski alati Resurs centra

Saznaj više