ZUOV: Poziv nastavnicima građanskog vaspitanja na onlajn obuku

Poziv nastavnicima građanskog vaspitanja u osnovnoj školi na besplatnu onlajn obuku „Izazovi i dileme novih programa građanskog vaspitanja –razgovori sa stručnjacima“

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Misija u Beogradu, organizuje tri onlajn obuke „Izazovi i dileme novih programa građanskog vaspitanja – razgovori sa stručnjacima“ za nastavnike građanskog vaspitanja.

Obuke su besplatne i realizuju se u šest susreta u trajanju od po 100 minuta, po definisanom rasporedu.

 • Na obuku se mogu prijaviti nastavnici koji ostvaruju program građanskog vaspitanja u osnovnoj školi, u prvom i/ili drugom ciklusu.
 • Sadržaj obuke prilagođen je potrebama nastavnika koji nemaju veliko iskustvo u ostvarivanju ovog izbornog programa i nisu prošli mnogo obuka.
 • Koncept obuke je da stručnjaci za oblast kratko uvode učesnike u tematiku a zatim se odvija razgovor, razmena iskustva, postavljanje pitanja, davanje odgovora o specifičnostima rada na toj temi.
 • Obuka je akreditovana od strane ministra i nalazi se na listi programa od javnog interesa (broj:610-0000674/2022-07). Drže je iskusni treneri i stručnjaci za oblast.
 • Nakon završene obuke učesnici dobijaju sertifikat za 12 sati stručnog usavršavanja.

Obuka ima 6 tematskih celina koje su izabrane na osnovu rezultata dobijenih monitoringom ostvarivanja novih programa građanskog vaspitanja u osnovnoj školi, sprovedenog 2021. godine. Tematske celine obuke su:

 1. IZAZOVI I DILEME NOVIH PROGRAMA GRAĐANSKOG VASPITANjA
 2. PLANIRANjE, OSTVARIVANjE I DOSTIZANjE ISHODA NASTAVE I UČENjA GRAĐANSKOG VASPITANjA
 3. VEZE GRAĐANSKOG VASPITANjA SA DRUGIM PREDMETIMA I VANASTAVNIM AKTIVNOSTIMA U ŠKOLI
 4. LOKALNA ZAJEDNICA I OPŠTE DOBRO U PROGRAMIMA GRAĐANSKOG VASPITANjA
 5. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU
 6. PREKOMERNA POTROŠNjA I PRAVA POTROŠAČA

Broj učesnika na jednoj obuci je 30. Prijave se primaju do 8.novembra 2022. Pri prijavi morate se opredeliti koju obuku želite da pohađate (I, II ili III).

Raspored održavanja obuka pronađite na linku: https://bit.ly/3DXARAd

Za sva pitanja kontakt osoba u Zavodu je savetnica za građansko vaspitanje Eleonora Vlahović eleonoravlahovic@gmail.com

 Finansijski alati Resurs centra

Saznaj više