Safebook: Za bezbednost i sigurnost mladih

Tema bezbednosti mladih na je izuzetno aktuelna, složena i zahtevna oblast. Ove činjenice predstavljaju osnovu za nastanak Safebook priručnika, koji je napravio Klub za osnaživanje mladih 018 (KOM 018) iz Niša.

Prepoznajući potrebu za razvojem metoda omladinskog rada u oblasti bezbednosti mladih, članovi KOM018 uvideli su koliko je značajno pružanje novih edukativnih alata omladinskim radnicima i edukatorima u oblasti bezbednosti mladih i podizanje svesti o bezbednosnim pitanjima. Zahvaljujući podršci EU kroz Erzazmus+ program, uspostavljena je saradnja ovog niškog kluba sa organizacijama iz Italije, Hrvatske i Severne Makedonije i zajednički rad na izradi priručnika koji obuhvata nekoliko najvažnijih tema u oblasti mladih i njihove bezbednosti.

U okviru priručnika obrađeno je pet segmenata bezbednosti mladih:

  • Nasilje na internetu
  • Diskriminacija
  • Vršnjačko nasilje
  • Zloupotreba psihoaktivnih supstanci i alkohola
  • Mentalno zdravlje mladih u doba pandemije

„Korisnici priručnika imaju mogućnost da prepoznaju različite nivoe i vrste vršnjačkog nasilja, da prepoznaju karakteristike nasilnika i žrtve, da se mladi ohrabre da razumeju i preuzmu ličnu odgovornost za svoje postupke i postupke grupe kojoj pripadaju“ kaže Nikola Božanović iz KOM-a 018.

Kako dodaje Božanović, oni koji budu koristili priručnik će moći da na slikovit način iskuse kako se oseća nasilnik, a kako žrtva u određenim situacijama. Sastavni deo aktivnosti i radionica u okviru ovog projekta je razumevanje posledica nasilja, što je vrlo važan segment u obezbeđivanju veće bezbednosti mladih.

Sve teme obrađene u priručniku su logički povezane i mogu da se upotrebljavati jedna za drugom.