ZUOV: Mentorstvo – vodič za nastavnike u školama

Naziv: Mentorstvo – vodič za nastavnike u školama

Izdavač: Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV)

Godina izdanja: 2022.

 

 

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja objavio je novi priručnik por nazivom “Mentorstvo – Vodič za nastavnike u školama”

Prve godine rada u školi za nastavnike pripravnike, kao i za njihove mentore, mogu biti zahtevne i izazovne. Izazovi se ogledaju kako u uklapanju u novu socijalnu sredinu, tako i u adekvatnom odgovaranju na zadatke koje posao nastavnika donosi – rad u nastavi (planiranje, realizacija, praćenje i ocenjivanje), saradnja sa kolegama i roditeljima (rad u timovima; roditeljski sastanci), praćenje i dokumentovanje aktivnosti sopstvenog rada itd.

Teškoće i izazovi se posebno ispoljavaju ako su pripravnici prepušteni sami sebi, a po pravilu im je potrebno mnogo više od prijateljske dobrodošlice – neophodna im je profesionalna podrška, podsticaj i kontinuirana i neposredna pomoć.

Zato su nastavnici mentori od neprocenjive važnosti ne samo za kvalitetnije obavljanje posla na početku karijere, već za celokupan odnos prema radu i nastavničkom pozivu. Kada se profesionalno obavlja, mentorski rad postaje deo kontinuiranog profesionalnog razvoja nastavnika. Zato je veoma važno ovaj posao poveriti najboljim i najmotivisanijim nastavnicima u školi.

Novi priručnik se bavi nekim važnim pitanjima koja u prethodnom priručniku nisu raspravljana i dopunjava prethodno pisane delove koji se tiču neposrednog rada mentora sa pripravnikom.